2024 05 14 Indvielse af Rundetrn i Lgstr 14 5 2024 193En indvielse, der blev overværet af flere hundrede borgere med borgmester Per Bach Laursen, samt “det rigtige Rundetårns” direktør Jeanette Bursche og formidlingsansvarlige Rasmus Agertoft i spidsen

Rundetårn i Løgstør er opstået på baggrund af, at en nærmest ukendt Løgstørianer Peder Nielsen Horrebow, der var født i en fattig fiskefamilie i Løgstør, men sidenhen blev astronom og sidenhen blev direktør for Rundetårn i København.

Det var Jens Aa. V. Schultz nu lokalt bosat i Løgstør området, der lancerede ideen om at hædre Peder Nielsen Horrebow med at bygge endnu et Rundetårn, med henvisning til hans virke som astronom og direktør for Rundetårn, denne gang i Løgstør for at hædre et bysbarn.

Det var også Jens Aa. V. Schultz, der har en fortid som Klosterforstander i Aalborg og som medlem af Christian den Fjerdes Laugs styrelse, kendte han til Lauget og vidste at Laugets havde en kongelig Christian den Fjerdes dragt, der oprindeligt blev syet på Det Kongelige Teaters skrædersal til Operasanger Ove Verner Hansen.

Derfor indforskrev Jens, Christian den Fjerde i kopi for at medvirke til at indvie, det nye Rundetårn, (det jyske).

Derfor kunne Christian den Fjerde medvirke sammen med stolsbrødre fra Christian den Fjerdes Laug og medvirke til et historisk tilbageblik. ligesom Christian den Fjerde kunne assistere Rundetårns (det i København) direktør Jeanette Bursche, da hun klippede det røde bånd over, der markerede indvielsen af det nye Rundetårn, der er en nøjagtig kopi i forholdet 1:10.

Området hvor tårnet står bliver i den nærmeste fremtid ændret til en park, mellem by og fjord, hvor Rundetårnet så kan medvirke til at skaffe gæster til byen, ligesom man i andre anledninger forventer at kunne få glæde af Rundetårn.

Tårnet blev indviet på Peder Nielsen Horrebows 345-års fødselsdag.

Det nye Rundetårn er bygget af murer Peter Høvring, der er barnefødt i Løgstør.

Så Christian den Fjerdes Laug med Kong Christian den Fjerde i spidsen, medvirkede helt klart til alt give indvielsen et historisk islæt, og til at gøre dagen lidt gladere.

Se billederne her

Private billeder