Nyheder
10. september havde vi optagelse af 14 gæster, der havde sit udspring flyvevåbenet.
Der var deltagere fra hele Danmark. som på bedste vis oplevede Laugets optagelsesritual, Laugets sange sunget som var det et meget større sangkor og Laugets fine lunch blev indtaget med stor fornøjelse.
Traditionen tro sluttede vores troubadourer med musik og sang.
4. september var der optagelse med UNIMILPOC, den internationale militær politiorganisation, der afholder kursus for militærpoliti medarbejdere i Aalborg, 2 gange årligt.
En fast tradition ved disse kurser, er at deltagerne udsættes for godt Aalborg humør.
Efter borgmestermodtagelsen på Aalborg Rådhus er næste stop Duus Vinkjælder, hvor der er optagelse i Christian den Fjerdes Laug. Derved får de et lille historisk tilbageblik omkring Christian den Fjerde og ikke mindst Jens Bangs Stenhus.
Optagelsen sluttede med musikalsk underholdning fra vores to troubadourer.
Billeder: Privat
Se billederne
31.august havde Aalborg Museum, der har mange aktiviteter i Stenhuset, arrangeret rundvisninger i huset i anledning af de 400 år. Her deltog Chr. d. 4. Laug også, og der var tildelt rundvisning af 5 hold af 15 personer. Kassemester Torben Røgild og Laugskriver og tørstmester Palle Bjørnstrup forestod disse rundvisninger - der gik fra det gamle apotek ad Adelgade til Cortes Gyde og indgang gennem den hemmelige løngang til laugets lokaler. Undervejs og i laugslokalet blev fortalt om Laugets virke, og der var rigtig mange spørgsmål, som blev besvaret på bedste vis - og det blev klart pointeret, at vi ikke er en lukket loge, og at vi ej heller har noget mod kvinder i styrelsen.
Det blev ikke kun 5 hold af 15 personer, snarere 5 hold af 20 personer, så ca. 100 personer fik et indtryk og en oplevelse af Christian den Fjerdes Laug.
30. august havde Nordjyske Museer og S.C. Strøybergs Fond til bevarelse af Jens Bangs Stenhus, inviteret til reception i anledning af Jens Bangs Stenhus 400-års jubilæum, samt udgivelsen af Jacob Ørnbjergs bog “Købmanden, Apotekeren og Enkerne”.
Laugsstyrelsen deltog, stort set fuldtalligt, og oldermanden nævnte kort Laugets 82-årige tilhørsforhold til huset, samt glæden over at det tidligere Apotek var ført tilbage til, næsten, det oprindelig look. Samt ønskede Stenhuset god vind fremover med endnu 400 år.
Oldermanden overrakte desuden forfatteren Jacob Ørnbjerg en flaske Laugsbitter.
Laugets to Troubadourer sørgede for lidt musikalsk underholdning, og vi sluttede af med at synge “Vi har hjemme i Aalborg”
Lørdag, den 24. august bød på to optagelser.
Det blev en dejlig dag i Lauget både for gæsterne og for stolsbrødrene.
Først blev medlemmerne fra Logen Cimbria optaget.
Kældermester Torben Røgild fik gæsterne placeret i vinkjælderen, Der var høj stemning lige fra at ceremonimester Svend Aage Suhr bad alle rejse sig til seancen var forbi. Herefter indtog stolsbrødrene pladserne ved højbordet og straks efter lød det: Vores tørst først, hvilket stolsbrødrene efterlevede, mens gæsterne måtte se til. Herefter bød Oldermand Peter Reinau velkommen til Christian den Fjerdes Laug. Efterfølgende fik de nye medlemmer orientering om Lauget, og hvem de fremover blev brødre og søstre med, der er jo dejlig mange kendte medlemmer, der igennem tiden er blevet medlemmer i Christian den Fjerdes Laug.
Laugets historiske ekspert Palle Bjørnstrup fortalte de nye medlemmer lidt om Laugets historie, og klarede at undgå at bruge en time på dette, som Oldermanden ellers havde oplyst. Alle der ønskede optagelse blev kaldt frem omkring hovedbordet og da alle var til stede, blev de derefter sendt på byvandring i det gamle og nye Aalborg. Laugskovridder Torben Røgild informerede, da selskabet var kommet til Laugets træ foran byens rådhus, om dette, og selskabet fortsatte til døren til den hemmelige løngang, hvor en af de nyoptagne fik prøvet sin nys modtagne nøgle til Lauget. Den virkede og alle kom tilbage i Vinkjælderen, hvor de smagte på mjød og efterfølgende fik serveret Laugets store dinner med øl og kartoffeljuice.
Aalborg Regattaen kørte i byen, og byens Adoptionsskib Absalon, var blandt de mange skibe. Traditionen tro, når Absalon er i Aalborg, sker der optagelse af besætningsmedlemmer. Denne dag var der 41 glade gaster og officerer fra Absalon, samt en enkelt lokal, der stod for tur. Dette skete så kl. 16.00 samme dag, og også ifølge optagelsesritualet som er lettere beskrevet ovenfor. Her var selskabet meget dygtige til at synge med på sangen, der ledsager indtagelsen af “Kartoffeljuicen”, og historien omkring alkoholens skadelige virkninger fremført af ceremonimesteren og Oldermanden bragte fin jubel. Efter indtagelsen af C4 dineren var der som sædvanlig god stemning, og da troubadur Henning Kaastrup intonerede sangen: “Alle sømænd er glade for piger”, var kælderloftet nærmest ved at falde ned, men det holdt heldigvis, ellers kunne det nok have været nødvendigt at udsætte fejringen af Jens Bang Stenhus 400 år jubilæum, der netop foregår i denne måned.
En dag der var på kanten af marathon for Stolsbrødrene, blev en dag med megen glæde og morskab - og nye glade medlemmer.