Christian Den Fjerdes Laug

Nyheder

400 jubilum

Jens Bangs imponerende stenhus på Nytorv i Aalborg har i år stået i 400 år. Den imponerende bygning, der i begyndelsen nærmest var Aalborgs første skyskraber har gennem alle årene summet af liv og virke.

Christian den Fjerdes Laugs virke opstod i en mørk tid, i 1942 under 2. verdenskrig. Lauget havde til huse i Duus Vinkjælder og havde det formål, at skabe et fristed for sande danske og at hjælpe og støtte familier i Aalborg under krigen. Grundet tyskerne og en schalburgtage af Vinkjælderen, blev der derfor kun adgang til Lauget for sande danske via “Den hemmelige løngang”, som kun medlemmerne havde nøgle til.

Den dag i dag er den gyldne C4 nøgle, det synlige bevis for, at man er medlem af Lauget, og den virker stadig til bemeldte “Hemmelige løngang”.

Efter 2. verdenskrig mente Lauget, at det havde udført sin opgave, men Aalborg Byråd opfordrede Lauget til at fortsætte sit virke, både mht. til det velgørende arbejde og for i sig selv at være en SÆRLIG Aalborg begivenhed. Siden da har Lauget hvert år optaget nye medlemmer fra ind- og udland.
Lauget uddeler også hvert år mange donationer bl.a. til sociale, humanitære og kulturelle formål til foreninger og privatpersoner, hvis arbejde Lauget gerne vil støtte og til særlige begivenheder, som hvis en familie bliver udvidet med trillinger eller firlinger, og hvis der sker særlige livreddende begivenheder

Alle disse aktiviteter gøres mulige via medlemmernes betaling for optagelse i Lauget.

I anledning af Jens Bangs Stenhus 400-års jubilæum, og efter at have boet i huset i 82 år, tilbyder Christian d. 4. Laug derfor optagelser til alle:

Jubilæumsoptagelser i Christian den Fjerdes Laug

Lørdag d. 10. august 2024 kl. 09.30 eller

Lørdag d. 17. august 2024 kl. 09.30

Optagelserne foregår som vanligt i Duus Vinkjælder, Østerå 9, 9000 Aalborg

En optagelse varer normalt ca. 2 timer - Jubilæumspris pr. deltager er kr. 400,00, der indeholder selve optagelsen med udlevering af den gyldne, et traktement inkl. 1 øl/vand og 1 snaps samt en gylden C4-pin til at sætte på tøjet.

Kom og deltag - men vær opmærksom på, at der er begrænset pladser, idet der kun kan optages 30 personer pr. gang - altså talt 60 personer. Så vi kører efter først til mølle-princippet ved tilmelding.

Men har du lyst til at være medlem af Christian den Fjerdes Laug, og dermed støtte Lauget og dets velgørende aktiviteter - SÅ TILMELD DIG NU OG SENEST d. 02.08.2024 med oplysninger om navn, tlf. og/eller mail til vores Laugskældermester Ole Bech Kristensen på mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Aalborgprisen

Aalborgprisen 2023 gik til Psykiatriens hus.
Psykiatriens hus er opstået ved et unikt samarbejde mellem Aalborg Kommune og Region Nordjylland samt adskillige brugergrupper.

Prisen skulle egentlig være overbragt ved Laugsforsamlingen i februar måned, her var lederen Mette Holm Larsen desværre forhindret i at være til stede.

Tirsdag den 27. maj samledes Viceoldermand Jens-Christian Schmidt, Ceremonimester Sv. Aage Suhr, Laugskældermester Ole B. Kristensen og Oldermand Niels Voss Hansen samt Mette Holm Larsen til en lille ceremoni i Laugslokalet hvor beløbet kr. 5000 blev overrakt.

 

2024 05 14 Indvielse af Rundetrn i Lgstr 14 5 2024 193En indvielse, der blev overværet af flere hundrede borgere med borgmester Per Bach Laursen, samt “det rigtige Rundetårns” direktør Jeanette Bursche og formidlingsansvarlige Rasmus Agertoft i spidsen

Rundetårn i Løgstør er opstået på baggrund af, at en nærmest ukendt Løgstørianer Peder Nielsen Horrebow, der var født i en fattig fiskefamilie i Løgstør, men sidenhen blev astronom og sidenhen blev direktør for Rundetårn i København.

Det var Jens Aa. V. Schultz nu lokalt bosat i Løgstør området, der lancerede ideen om at hædre Peder Nielsen Horrebow med at bygge endnu et Rundetårn, med henvisning til hans virke som astronom og direktør for Rundetårn, denne gang i Løgstør for at hædre et bysbarn.

Det var også Jens Aa. V. Schultz, der har en fortid som Klosterforstander i Aalborg og som medlem af Christian den Fjerdes Laugs styrelse, kendte han til Lauget og vidste at Laugets havde en kongelig Christian den Fjerdes dragt, der oprindeligt blev syet på Det Kongelige Teaters skrædersal til Operasanger Ove Verner Hansen.

Derfor indforskrev Jens, Christian den Fjerde i kopi for at medvirke til at indvie, det nye Rundetårn, (det jyske).

Derfor kunne Christian den Fjerde medvirke sammen med stolsbrødre fra Christian den Fjerdes Laug og medvirke til et historisk tilbageblik. ligesom Christian den Fjerde kunne assistere Rundetårns (det i København) direktør Jeanette Bursche, da hun klippede det røde bånd over, der markerede indvielsen af det nye Rundetårn, der er en nøjagtig kopi i forholdet 1:10.

Området hvor tårnet står bliver i den nærmeste fremtid ændret til en park, mellem by og fjord, hvor Rundetårnet så kan medvirke til at skaffe gæster til byen, ligesom man i andre anledninger forventer at kunne få glæde af Rundetårn.

Tårnet blev indviet på Peder Nielsen Horrebows 345-års fødselsdag.

Det nye Rundetårn er bygget af murer Peter Høvring, der er barnefødt i Løgstør.

Så Christian den Fjerdes Laug med Kong Christian den Fjerde i spidsen, medvirkede helt klart til alt give indvielsen et historisk islæt, og til at gøre dagen lidt gladere.

Se billederne her

Private billeder

IMG 8879International optagelse af 34 nye medlemmer i Vinkjælderen.

Igen havde Christian den Fjerdes Laug fornøjelsen af at optage 34 nye medlemmer fra

UNMILPOC, den internationale militærpoliti organisation, der 2 gange om året afholder et 14 dages kursus for Militærpoliti medarbejdere fra hele stort set hele verdenen.

Under dette besøg bliver deltagerne gjort bekendt med Aalborg på bedste vis bl.a. via besøg på Aalborgs Rådhus, hvor de dels bliver budt velkommen til Aalborg og får information om hvad Aalborg er for en størrelse, som regel er det en viceborgmester, der forestår dette.

Ligeledes er der tradition for optagelse i Christian den Fjerdes Laug, hvor deltagerne fra de mange nationer stifter bekendtskab med det gamle Aalborg i form af Jens Bangs Stenhus og Duus Vinkjælder, samt ikke mindst oplever dansk hygge, morskab og hyggelig sang via optagelse i Christian den Fjerdes Laug.

De 34 glade mennesker, der blev optaget i Lauget, bl.a. en del svenskere, blev ført gennem optagelsesritualet. 

34 personer gav en lang kæde til byvandringen, som først gik til Laugets smukke træ på pladsen foran Rådhuset, og efter at kredsen var blevet indviet i træets historie, fortsatte selskabet til den hemmelige indgang, hvor den historiske ekspert fortalte om, hvorfor den hemmelige indgang var opstået og hvorledes man kan bruge den i dag, når man besøger stedet.IMG 8893

Ankommet igen til vinkælderen bød Oldermanden velkommen tilbage, og forklarede selskabet om den gamle danske drik mjød, som der så blev smagt på.

Efter strabadserne glædede alle sig over, at kunne lade Christian den Fjerdes Laugs store gallamiddag vederfares retfærdighed - og alle overholdt parolen for at drikke kartofeljuice på de rigtige tidspunkter.

Laugets “2-mand” band spillede op, og gæsterne sang pænt med på sangene i sangheftet og de tog pænt imod Oldermandens fortællinger om både alkohol og præsters problemer med at prædike, sådan at der var opmærksomhed fra menigheden. Det gav en ekstra tand til humøret.

Efter godt et par gode timer forlod Stolsbrødrene et glad snakkende publikum.

Men det sluttede ikke der, efterfølgende kom flere af organisatorerne omkring UNIMILPOC på besøg i laugslokalet, ikke mindst for at tale med Laugets Kældermester, der selv har en fortid i Militærpolitiet.
Se billederne her  
Private billeder

OldermandOptagelse af 20 nordmænd fra Risør og Sydnorge den 23.marts.

Endelig en optagelse af nordmænd. Ca. tyve personer fra det sydlige Norge havde fundet vej til Duus’s vinkælder, hvor de forventningsfulde skulle optages i Lauget.

De kom ud for en speciel oplevelse, idet Laugskældermester Ole B. Kristensen for første gang vikarierede som Oldermand, hvilket han gjorde med stor succes, stolsbrødrene var også glade, idet der nu skete noget nyt, så de var ekstra opmærksomme og deltagende.

Laugshistoriker Peter Reinau fortalte på vanlig inspirerende måde om Laugets historie både inde og ude ved den hemmelige løngang.IMG 7512

Henrik Schou varetog jobbene som Tørstmester og Laugsskovrider ligesom han fortalte historien om “jomfruen” med stor indlevelse.

Vores to troubadourer sluttede optagelsen med vanlig fremragende spil og sang.

En dejlig formiddag var til ende, hvor alle nød at høre norsk i kælderen igen.

Efterfølgende fik den fungerende Oldermand fortjent megen ros af stolsbrødrene.